niedziela, 27 lipca 2014

Ciastka z nadzieniem jabłkowo-bananowym

Potrzebujemy: 
3 jabłka
1 banan
Miód (1łyżka)
Opakowanie ciasta francuskiego
Jajko
Cynamon

Proste danie z łatwodostępnych składników, a do tego jest po prostu pyszne! 

1. Obrać jabłka i wrzucić na patelnię wraz z pokrojonym na plasterki bananem i łyżką miodu. Podsmażyć 5 minut.
2. Ostudzić farsz. 
3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
4. Pokroić ciasto na kwadraty. Moje miały 8x8cm. Najlepiej robić to od razu na blasze do pieczenia, bo przy przenoszeniu może się uszkodzić ciasto.
5. Nałożyć farsz na każdy kwadracik, niewielką ilość (widać na zdjęciu).
6. Złożyć każdy kwadrat w kopertę, zaginając rogi do środka i zlepić brzegi.
7. Posmarować dokładnie każde ciastko rozmieszanym jajkiem. 
8. Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
9. Po wyjęciu posypać cynamonem.

Uwaga! Będą bardzo gorące, zwłaszcza farsz. Warto więc wstrzymać się z jedzeniem kilka minut, chociaż jest to trudne zadanie ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz